بازار سرمایه 1404/03/01 12:36:23 | کد خبر: 13387

پالرمو چگونه تصویب شد؟

گون آیدین: رئیس مجلس شورای اسلامی، قانون الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو را برای اجرا ابلاغ کرد. این قانون که در مهر ۱۳۹۷ به تصویب مجلس رسیده بود، پس از بررسی‌‌‌های دقیق مجمع تشخیص مصلحت نظام در اردیبهشت ۱۴۰۴ تایید شد و گامی مهم در جهت بهبود روابط بانکی و تجاری ایران با جهان محسوب می‌شود.

گون آیدین،بررسی دوباره در مجمع تشخیص مصلحت نظام

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، طی نامه‌‌‌ای به رئیس‌‌‌جمهور و با استناد به اصل ۱۲۳ قانون اساسی، قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمان‌‌‌یافته فراملی (پالرمو) را برای اجرا ابلاغ کرد. این قانون که در تاریخ ۳ مهر ۱۳۹۷ در مجلس تصویب شده بود، پس از بررسی‌‌‌های دقیق و کارشناسی در مجمع تشخیص مصلحت نظام، در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ به تایید این مجمع رسید. این لایحه که یکی از دو لایحه مربوط به گروه ویژه اقدام مالی(FATF) است، هفته گذشته بالاخره بعد از ماه‌‌‌ها بحث‌‌‌های کارشناسی در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید.

۱۱دی ۱۴۰۳ موافقت رهبر معظم انقلاب اسلامی با بررسی مجدد الحاق ایران به «کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمان‌‌‌یافته فراملی (پالرمو)» و «کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم» (CFT) اعلام شد؛ پس از آن، این دو لایحه در کمیسیون ویژه‌‌‌ای در مجمع مورد بررسی قرار گرفت که اواخر اسفندماه پارسال مجمع از تایید این دو لایحه خبر داد تا تصمیم‌گیری نهایی در صحن مجمع انجام شود.

هادی خانی، معاون وزیر اقتصاد و رئیس مرکز اطلاعات مالی، در این مورد می‌‌‌گوید: تصویب پالرمو و همچنین تعیین‌تکلیف لایحه الحاق به کنوانسیون CFT، شرط لازم برای خروج ایران از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) و تعلیق اقدامات تقابلی علیه فعالیت‌‌‌های پولی و مالی اتباع ایرانی است.

جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۰۷ میلادی در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی قرار گرفت و از سال ۲۰۰۹ به طور رسمی در بیانیه‌‌‌های آن اعلام و مقررات اقدام‌‌‌های متقابل علیه تهران وضع شد تا کشورها در مراودات مالی و بانکی با ایران احتیاط کنند. از همان زمان، موضوع خروج ایران از فهرست سیاه FATF در دستور کار دولت وقت قرار گرفت که موضوع در شورای‌‌‌عالی امنیت ملی مطرح شد و به تصویب رسید و از سال ۱۳۸۹ با تصویب «نقشه راه شورای‌‌‌عالی مبارزه با پول‌‌‌شویی» برنامه‌‌‌های اصلاحی در دستور کار دولت است.

خانی پیش ‌‌‌از این از آمادگی مرکز اطلاعات مالی برای ارائه کمک‌‌‌های کارشناسی در بررسی لایحه الحاق به کنوانسیون CFT خبر داد و تاکید کرد که اظهارنظرهای غیرکارشناسی و هیجانی می‌‌‌تواند به روند مدیریت پرونده ایران در FATF آسیب برساند.

تاثیر مثبت الحاق به کنوانسیون پالرمو

از آنجا که یکی از چالش‌‌‌های مهم اقتصادی ایران در سال‌های اخیر، انزوای بانکی و مالی ناشی از عدم‌تطابق با استانداردهای شفافیت مالی بوده است، قرارگرفتن در فهرست سیاه گروه اقدام مالی، روابط بانکی بین‌المللی ایران را به‌‌‌شدت محدود کرده و انتقال وجوه، جذب سرمایه‌گذاری و دسترسی به منابع ارزی را برای کشور دشوار ساخته است.

ابلاغ این قانون می‌‌‌تواند نخستین گام در جهت بازسازی اعتماد میان نهادهای مالی جهانی و نظام بانکی ایران باشد. در چنین شرایطی، بانک‌ها و شرکت‌های خارجی نسبت به همکاری با ایران با ریسک کمتری مواجه خواهند بود و این امر می‌‌‌تواند به تسهیل مبادلات مالی، افزایش سرمایه‌گذاری خارجی و بهبود فضای کسب‌وکار منجر شود.

محمد فروزنده، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در این مورد می‌‌‌گوید: گزارش‌‌‌های وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و وزارت خارجه نشان می‌دهد که تصویب پالرمو، حتی در شرایط تحریم، می‌‌‌تواند تاثیر مثبتی بر روابط بانکی و تجاری ایران با سایر کشورها داشته باشد.

به گفته وی برخی کشورها، از جمله چین، به دلیل عدم‌الحاق ایران به FATF در روابط تجاری با مشکل مواجه شده‌‌‌اند و تصویب این کنوانسیون می‌‌‌تواند به تسهیل این روابط کمک کند.

تصویب قانون الحاق به کنوانسیون پالرمو گامی مهم در راستای بهبود جایگاه ایران در نظام مالی بین‌المللی و کاهش محدودیت‌های ناشی از لیست سیاه FATF محسوب می‌شود. بااین‌‌‌حال، بررسی کنوانسیون CFT همچنان ادامه دارد و انتظار می‌رود طی یک تا دوماه آینده نتایج آن مشخص شود. این تحولات می‌‌‌تواند به تقویت روابط تجاری و بانکی ایران، حتی در شرایط تحریم، کمک کند و زمینه‌‌‌ساز تعاملات گسترده‌‌‌تر با اقتصاد جهانی باشد.

منبع: دنیای اقتصاد

avatar
سلام

پایگاه خبری گون آیدین

مشاهده اخبار