سیاست بین الملل 1404/04/09 22:05:20 | کد خبر: 14571

تداوم تماس‏‌های سطح عالی تهران و ریاض

گون آیدین: در ادامه تماس‌های سطح بالای مقامات سیاسی و نظامی ایران و عربستان، رئیس ستادکل نیروهای مسلح در گفت‌وگو با وزیر دفاع سعودی درخصوص جنگ ١٢روزه با رژیم صهیونیستى و آمریکا و همچنین موضوعات منطقه‏‌اى و دوجانبه، رایزنى و گفت‏‌وگو کرد. از جمعه ۲۳ خردادماه و همزمان با تهاجم نظامی اسرائیل به ایران، مقامات ریاض ضـــمن محکومیت این تـــجاوز، به رایــزنی‌های دیــپلماتیک و ســیاسی خود با ایران ادامه دادند.

گون آیدین،ایران و عربستان طی دو هفته گذشته، دو تماس تلفنی در سطح سران، چند ملاقات و پیام و تلفن در سطح وزرای خارجه و چند ملاقات در سطوح محتلف داشته‌‌اند. در تداوم این تماس‌ها، امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوى یکشنبه‌شب در تماس تلفنى با خالد بن‌سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی، عنوان کرد: از آنجا که در مورد پایبندی دشمن به تعهداتش از جمله آتش‌‌بس کاملا تردید داریم، آمادگی داریم پاسخ محکمى به او در صورت تکرار تجاوز بدهیم.

امیر سرلشکر موسوى در این گفت‌‌وگوی تلفنی با بیان اینکه تهاجم رژیم صهیونیستى و آمریکا به سرزمین ایران به‌‌رغم خویشتن‌‌دارى‌‌هاى جمهوری اسلامی ایران و زمانى که مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا در جریان بود، صورت گرفت، گفت: این دو رژیم نشان داده‌‌اند که به هیچ قاعده و هنجار بین‌المللى‌‌ای پایبند نیستند و این امر در جنگ تحمیلى ١٢روزه هم براى دنیا ثابت شد.وی ادامه داد: ما آغازگر جنگ نبودیم ولى با تمام قدرت به متجاوز پاسخ دادیم و از آنجا که در مورد پایبندی دشمن به تعهداتش از جمله آتش‌‌بس کاملا تردید داریم، آمادگی داریم پاسخ محکمى به او در صورت تکرار تجاوز بدهیم.

در جریان این گفت‌‌وگوی تلفنی، وزیر دفاع عربستان سعودى هم بیان کرد: دولت سعودى به محکومیت تجاوزات بسنده نکرده و براى پایان جنگ و تجاوز تلاش زیادى کرده است. وى همچنین در جریان این گفت‌‌وگوی تلفنی، شهادت تعدادى از فرماندهان نیروهاى مسلح جمهوری اسلامی ایران را در جریان جنگ تحمیلی اخیر تسلیت گفت. در این گفت‌‌وگو، دو طرف بر تداوم رایزنى‌‌ها براى توسعه روابط دوجانبه و استقرار امنیت و آرامش در منطقه و نقش مهم ایران و عربستان در تحقق این مهم، تاکید کردند.

فکر کردن نداره! | نوین ارتباط بگیرید!

خالد بن‌سلمان، وزیر دفاع عربستان، پیش‌تر در تاریخ ۲۷ فروردین-۱۷ آوریل در سفری سطح بالا به تهران آمد و با مقامات سیاسی و نظامی ایران از جمله همتای نظامی وقت خود، شهید سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح دیدار و گفت‌وگو کرد. سفری که در آن مقطع به‌عنوان یک نقطه‌عطف در روابط تهران و ریاض از سوی رسانه‌‌ها و تحلیلگران ارزیابی شد و بخش دیگری از توسعه سیاست همسایگی بین دو سوی ساحل خلیج فارس را بازتاب داد.

در حالی که جنبه نمادین این سفر توجه بسیاری را جلب کرد، دیدار خالد با فرماندهان نظامی ارشد ایران، به‌‌ویژه سردار باقری، برجسته‌‌تر بود. سرلشکر باقری در جریان آن دیدار به‌‌صراحت به ایالات متحده و اسرائیل اشاره کرد و گفت که مانورهای دریایی مشترک میان ایران و عربستان به جلوگیری از «مداخله خارجی» در منطقه کمکخواهد کرد. از جمله آثار توسعه روابط دیپلماتیک ایران و عربستان از زمان احیای روابط دیپلماتیک در اسفند ۱۴۰۱- مارس ۲۰۲۳، سیاست بی‌‌طرفی فعال ریاض و مجموعه شورای همکاری خلیج فارس در منازعه آمریکا و اسرائیل با ایران بوده است که باعث شده شیخ‌‌نشین‌‌ها برخلاف دوره فشار حداکثری ترامپ در سال ۲۰۱۷، این‌‌بار نقش فعالانه خود را در میانجی‌گری و رایزنی‌های پشت پرده ایفا کنند.

علیرضا عنایتی، سفیر ایران در عربستان، در شبکه ایکس درباره رایزنی‌‌های مقامات ایران و عربستان در دو هفته گذشته نوشت: ایران و عربستان طی دو هفته گذشته، دو تماس تلفنی در سطح سران، چند ملاقات و پیام و تلفن در سطح وزرای خارجه و چند ملاقات در سطوح محتلف داشته‌‌اند. عربستان آشکارا تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران را محکوم کرد. اکنون نیز تماس در عالی‌ترین سطح نظامی و دفاعی دو کشور برقرار می‌‌‌شود.

عبدالعزیز الغشیان، از تحلیلگران سرشناس سعودی، با اشاره به تماس وزیر دفاع عربستان سعودی با رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، در توییتی نوشت: روابط دیپلماتیک عربستان سعودی با ایران، خود را در موقعیتی قرار می‌دهد که خود را برای آینده توسعه دهد.ایران واقعیتی است که باید با آن تعامل کرد، البته به روش‌های مختلف.

پیش‌تر نیز رئیس اسبق سازمان اطلاعات عربستان مقاله‌ای درباره تجاوز نظامی آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران منتشر کرد که با استقبال گسترده کاربران عرب در شبکه‌های اجتماعی همراه شد.ترکی الفیصل در مقاله‌ای در روزنامه اماراتی «نشنال» با اشاره به اینکه مالکیت بمب‌‌های اتمی از سوی رژیم صهیونیستی مغایر معاهده منع گسترش سلاح‌‌های هسته‌‌ای (NPT) است، تاکید کرد: حمله آمریکا به ایران، نتیجه فریب بنیامین نتانیاهو نخست‌‌وزیر اسرائیل بود. ترکی الفیصل نوشت: اگر عدل و انصاف بر دنیا حاکم بود، باید شاهد بارش بمب‌‌افکن‌‌های B-۲ آمریکایی بر روی دیمونا و دیگر سایت‌‌های اسرائیلی می‌‌بودیم؛ چرا که اسرائیل دارای بمب‌‌های هسته‌‌ای است که با معاهده منع گسترش سلاح‌‌های هسته‌‌ای مغایرت دارد.

منبع: دنیای اقتصاد

avatar
سلام

پایگاه خبری گون آیدین

مشاهده اخبار